Lokacija in okolica


Stanovanjsko naselje Divača se nahaja v centru mesta poleg občinske stavbe. V neposredni bližini sta avtobusna in železniška postaja, vrtec, šola in trgovine.

Lokacija in okolica

Občina Divača zavzema 145,8 km2 površine. 31 naselij je upravno razdeljenih na 5 krajevnih skupnosti. V občini živi okrog 4000 prebivalcev.

Statistični podatki
Leto ustanovitve: 6.11.1994
Velikost: 147,8 km²
Število naselij v občini: 31
Število krajevnih skupnosti: 5
Število prebivalcev ob popisu prebivalstva leta 2002: 3829
Poseljenost: 25,9 prebivalcev/km²

Občina Divača je sicer skromna po obsegu, saj meri le slabih dvajset kilometrov od skrajne severne do skrajne južne točke, a je polna raznolikosti, ki jih prinaša lega na prehodu od morja v hribovito notranjost. Tu se mešajo tople južne sapice z viharnim severnim vetrom, znamenito burjo. Velik del pripada apnenčasti planoti Kras, kjer ne manjka značilnih kraških pojavov, ki so slavo te pokrajine ponesli širom po svetu.

V bližini so veličastne Škocjanske jame, vpisane na seznam svetovne dediščine Unesco, slikovite udornice, vrtače, škrapelje in žlebiče, ki jih voda počasi dolbe na poti v podzemlje kraške planote.

Pravo nasprotje so zeleni, gozdnati hribi Senožeških brd, čudovita Vremščica in Brkini, ki s svojo razgibanostjo obrobljajo planoto.

Vir:

http://www.divaca.si

http://www.tic-divaca.si